Astronomia New Horizons

AQUEST ESTIU TENS UNA CITA AMB L’ESPAI
per David Llorca


El proper estiu tenim una cita molt important amb l’espai. I a més a més, serà per partida doble. En primer lloc, la nau espacial NEW HORIZONS enviada per l’Agència Espacial Americana (NASA) arribarà a Plutó durant el mes de juliol. D’altra banda, la nau ROSETTA i el seu mòdul PHILAE de l’Agència Espacial Europea (ESA) ens envairan dades en directe sobre el cometa 67P cap al mes d’agost.

SONDA NEW HORIZONS

La sonda New Horizons va ser enviada per la NASA el 19 de gener de 2006. Està previst que el proper juliol estigui a prop de Plutó després d’un viatge de 9 anys i que ens enviï valuosa informació sobre aquest planeta nan i el seu satèl·lit Caront. Tot i que Plutó va ser descobert l’any 1930, encara en sabem poques coses, ja que la gran distància a la qual es troba ens dificulta l’observació.
Gràcies a diversos descobriments i les imatges enviades pel telescopi espacial Hubble, hem descobert que el planeta nan està compost bàsicament per una atmosfera de metà que cau en forma de neu sobre la seva superfície rocosa. Es un món gelat i misteriós.
L’estudi d’aquest astre ens permetrà conèixer més coses sobre l’origen del Sistema Solar.
Com és que un món tan remot ens pot proporcionar aquestes pistes? Doncs perquè forma part de l’anomentat cinturó de Kuiper on es troben multituds d’asteroides. Es creu que asteroides com aquests haurien format en el passat els actuals planetes.
Un cop estudiat Plutó, New Horizons estudiarà asteroides d’aquella zona.

Aquesta és una de les imatges que la New Horizons en ha enviat des de l'espai, a pocs mesos d'arribar a Plutó. Hi podem veure el planeta Plutó i la seva lluna Caront (font NASA).



SONDA ROSETTA I PHILAE

La nau Rosetta és una aposta de l’Agència Espacial Europea (ESA) per estudiar un cometa in situ. Va ser llançada el 2 de març de 2004. El passat dia 12 de novembre de 2014, deu anys després,   la nau va enviar el mòdul Philae que es va posar, per primera vegada a la història, a la superfície d’un cometa. Tot  i un error a l’aterratge que va abandonar la sonda a una zona “fosca” del planeta i, per tant, no ha pogut aprofitar l’energia solar per a treballar, la sonda ens ha enviat informacions molt valuoses sobre el cometa.
Entre aquests descobriments es troba la forma, que és com de rellotge de sorra, i la porositat de l’astre. El cometa perd aigua per la seva zona més estreta.
El proper estiu, el cometa s’aproximarà al Sol i desplegarà la seva cua. Serà el moment en què es podrà comprendre com i de quina manera es forma.
67P prové de la mateixa regió de Kuiper que Plutó i d’altres asteroides. El seu estudi, és per tant, també important per entendre l’origen del nostre Sistema Solar.




En aquesta foto podem veure el cometa 67P fotografiat per la sonda Rosetta (Font ESA).

Per a saber-ne més:

New Horizons Mission to Pluto | NASA

Sonda Rosetta ESA



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada