La Seda

La Seda

per Elisabeth Morales i Judith Carmona

QUÈ ES LA SEDA?

La seda és una fibra tèxtil natural. El filament de la seda prové d’unes proteïnes obtingudes del cuc de seda.



ORIGEN

Els primers que van fer servir aquesta substància i aquest teixit van ser els xinesos. La valoraven molt que van arribar a prohibir treure el cucs de seda fora de l’imperi i el càstig era la mort. El comerç es va inicialitzar a partir de la Ruta de la Seda.




HISTÒRIA

Alguns indicis apunten que es van fabricar ja al voltant de l'any 3000 aC. Al principi la seda era un teixit reservat exclusivament als membres de la família imperial xinesa. A través de la cultura, va acabar estenent la seva producció fins a altres zones d’Àsia. Es convertí ràpidament en un producte de luxe molt apreciat pels comerciants, per la seva textura i brillantor, va arribar a tenir una forta demanda, convertint-se en un element bàsic del comerç internacional preindustrial.
La primera prova del comerç internacional de la seda va ser la troballa d'una fibra de seda en el pèl d'una mòmia egípcia de la 21a dinastia, al voltant de l'any 1070 aC.
Els emperadors de la Xina es van esforçar per mantenir en secret el coneixement de la sericicultura per conservar el monopoli del seu país. 



LA PRODUCCIÓ DE SEDA

Consta de diverses etapes que es resumeixen en aquest quadre:


La Cria

El cuc es cria en un espai airejat i ombrívol, sobre una superfície aïllada de terra, col·locant-los sobre un llit de fulles durant 45-50 dies.
Els ous s'han de conservar en un lloc sec i fresc fins a la primavera, la calor farà que els cucs creguin que ja ha arribat la primavera i neixin abans que els arbres tinguin fulles.
En l’alimentació, les fulles no poden provenir d'un arbre que hagi estat fumigat; això causaria la mort de les larves.
Els cucs de seda s'han de guardar en un lloc on no els toqui el sol, si s'escalfen massa poden morir.
Quan es queden quiets amb el cap aixecat i no es mouen, és que estan en fase de muda. Aquesta fase dura entre 24 i 30 hores, i no se'ls ha de tocar.



Obtenció del fil

Quan la bava que el cuc de seda segrega de manera contínua entra en contacte amb l'aire se solidifica i forma el fil de seda, amb què el cuc fa el capoll. Desfent-lo s'obté un filament. Per desfilar-lo, el capoll es cou en una caldera amb aigua perquè s'afluixi el fil. A continuació es fa el debanatge, torçat i retorçat del filament. Després, el descruatge i el blanqueig.



Obtenció de la tela

En teixits de calada es fan robes llises i laborades. En gènere de punts es fan blondes, gases i mitges. 



PROPIETATS DE LES FIBRES I DELS TEIXITS


El fil de seda és molt resistent, llis i molt brillant. Quan és cru té un tacte aspre i cruixent. Els teixits són molt resistents, aïllants i amb una bona presència, molt suaus i lluents. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada