Orsted


ORSTED


En aquest treball he investigat sobre el científic Christian Oersted, el descobridor de l'electromagnetisme.

Article fet per Carla Barreras




1. Biografia


Hans Christian Ørsted va néixer a Rudkøbing el 4 d'agost del 1777 i va morir el 9 de març del 1851 a Copenhaguen. Conjuntament amb Tyco Brahe és el físic danès més conegut, influenciat pel pensament d'Immanuel Kant. Fins i tot, hi ha un monument al seu honor a la cituat de Copenaghen. Fou un gran estudiós de l'electromagnetisme.



Monument a Ørsted 

2. L'electrictat i magnetisme estan relacionats?



Al segle XIX encara no es coneixien del tot bé els fenomens magnètics, però poc a poc es van anar fent descobriments que serien transcendentals a l'història de la física. Cap al 1813 se sabia que el magnetisme era produït pels imants i s'intuïa que els corrents elèctrics jugaven també un paper important. Però es va haver d'esperar al 1820 per tal de demostrar que el magnetisme era produït pels corrents. I aquí és on intervé Hans Christian Ørsted.


3. L'experiment


Al 1820 Ørsted preparà un experiment per explicar les semblances entre l'electricitat i el magnetisme dintre del seu curs 1819-1820 sobre electricitat (electrostàtica), galvanisme (corrent elèctric) i magnetisme (imants) que impartia a la Universitat de Copenhaguen. L'objectiu era fer passar un corrent elèctric, generat per una bateria que emprava a les seves classes, per un filferro prim de platí situat damunt d'una brúixola, l'agulla magnètica del la qual estava coberta per un vidre. Øersted preparà un circuit elèctric obert amb un filferro que situà paral·lelament a una agulla magnètica, alineada en direcció Sud-Nord segons el camp magnètic de la Terra. I els extrems del filferro els connectà als pols oposats de la bateria elèctrica. Quan tancà el circuit observà que l'agulla es movia, oscil·lava una mica i, finalment, quedava orientada amb un cert angle respecte de la direcció del conductor. 


L'agulla es desvia al passar un corrent elèctric. 


Com era possible que l'agulla de la brúixola imantada girés? L'única explicació possible era que el corrent elèctric creava un camp magnètic. D'aquesta manera, quedava demostrat que l'electricitat i el magnetisme estaven relacionats. Però, era possible a través del magnetisme crear electricitat? Hauriem d'esperar dotze anys perquè Michael Faraday ens donés la resposta afirmativa. Una anys més tard, Maxwell establiria les seves quatre famoses fórmules que relacionaven les dues branques.

4. Per a saber-ne més:


El professor David L. Goodstein ens fa una explicació excel·lent sobre l'experiment. A més, ens explica que aquest podria haver estat en una demostració davant un auditoti distingit. Aquí teniu l'enllaç:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada