LA NEW HORIZONS NO HA FALTAT A LA CITA
La nau espacial New Horizons ha arribat ja a Plutó i ens està enviant informació i fotografies sobre el planeta nan com mai abans havíem tingut.
per David Llorca
La New Horizons no ha faltat a la cita (veure l'article Aquest estiu tens una cita amb l'espai) i puntualment, el 13 de juliol de 2015, va arribar a la màxima aproximació amb Plutó, a només 12000 km aproximadament, permetent l'estudi del planeta nan com mai abans s'havia vist.
Ha estat un viatge de 10 anys, ja que Plutó es troba molt lluny de nosaltres, uns 6000 milions de quilòmetres de mitjana. Quan la New Horizons va sortir de la Terra, Plutó encara estava considerat com a planeta. Més tard, va ser relegat a la categoria de planeta nan.
Mai abans cap nau espacial, ni tan sols la Voyager, s'havia apropat al planeta nan, per la qual cosa aquest ha estat sempre un món bastant misteriós.
Ara, New Horizons ens està ajudant a entendre aquest món remot, una relíquia de la formació del Sistema Solar i que, a part de la seva bellesa, ens està mostrant moltes sorpreses.
Plutó i la seva lluna Caront. Font NASA. |
Entre algunes de les coses que la nau ens ha mostrat ha estat que Plutó presenta una superfície amb molts accidents geogràfics. La nau ens ha mostrat muntanyes gelades d'uns 3000 m d'alçada, probablement les més joves del Sistema Solar, i que demostren que tot i ser un món gelat, Plutó té activitat geològica que no pot tenir el seu origen en interaccions gravitatòries i que a hores d'ara és d'origen desconegut.
Les muntanyes de Plutó. Font NASA |
Pel que fa a la seva principal lluna, Caront, els científics s'han quedat sorpresos de la joventut de la mateixa. Gairebé no té cràters. Una sèrie de penya -segats ens mostra que el satèl·lit també té activitat geològica i una superfície variada.
Caront ha sorprès per la seva joventut. Font NASA |
A més de Caront, Plutó també té petites llunes que giren al voltant d'ell: Nix, Hidra, Styx i Kerberos. Durant els propers dies, esperem que la New Horizons ens envïi informació sobre elles.
Si voleu ampliar més sobre el tema no deixeu de visitar la pàgina oficial de la NASA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada