La Seda
per Elisabeth Morales i Judith Carmona
QUÈ ES LA
SEDA?
La seda és
una fibra tèxtil natural. El filament de la seda prové d’unes proteïnes
obtingudes del cuc de seda.
ORIGEN
Els
primers que van fer servir aquesta substància i aquest teixit van ser els
xinesos. La valoraven molt que van arribar a prohibir treure el cucs de seda
fora de l’imperi i el càstig era la mort. El comerç es va inicialitzar a partir
de la Ruta de la Seda.
HISTÒRIA
Alguns
indicis apunten que es van fabricar ja al voltant de l'any 3000 aC. Al principi
la seda era un teixit reservat exclusivament als membres de la família imperial
xinesa. A través de la cultura, va acabar estenent la seva producció fins a
altres zones d’Àsia. Es convertí ràpidament en un producte de luxe molt
apreciat pels comerciants, per la seva textura i brillantor, va arribar a tenir
una forta demanda, convertint-se en un element bàsic del comerç internacional
preindustrial.
La primera
prova del comerç internacional de la seda va ser la troballa d'una fibra de
seda en el pèl d'una mòmia egípcia de la 21a dinastia, al voltant de l'any 1070
aC.
Els
emperadors de la Xina es van esforçar per mantenir en secret el coneixement de
la sericicultura per conservar el monopoli del seu país.
LA PRODUCCIÓ DE SEDA
Consta de diverses etapes que es resumeixen en aquest quadre:
La Cria
El cuc es
cria en un espai airejat i ombrívol, sobre una superfície aïllada de terra,
col·locant-los sobre un llit de fulles durant 45-50 dies.
Els ous
s'han de conservar en un lloc sec i fresc fins a la primavera, la calor farà
que els cucs creguin que ja ha arribat la primavera i neixin abans que els
arbres tinguin fulles.
En
l’alimentació, les fulles no poden provenir d'un arbre que hagi
estat fumigat; això causaria la mort de les larves.
Els cucs de
seda s'han de guardar en un lloc on no els toqui el sol, si s'escalfen massa
poden morir.
Quan es queden
quiets amb el cap aixecat i no es mouen, és que estan en fase de muda. Aquesta
fase dura entre 24 i 30 hores, i no se'ls ha de tocar.
Obtenció del fil
Quan la bava
que el cuc de seda segrega de manera contínua entra en contacte amb l'aire se
solidifica i forma el fil de seda, amb què el cuc fa el capoll. Desfent-lo
s'obté un filament. Per desfilar-lo, el capoll es cou en una caldera amb aigua
perquè s'afluixi el fil. A continuació es fa el debanatge, torçat i retorçat
del filament. Després, el descruatge i el blanqueig.
Obtenció de la tela
En teixits
de calada es fan robes llises i laborades. En gènere de punts es fan blondes,
gases i mitges.
PROPIETATS
DE LES FIBRES I DELS TEIXITS
El fil de
seda és molt resistent, llis i molt brillant. Quan és cru té un tacte aspre i
cruixent. Els teixits són molt resistents, aïllants i amb una bona presència,
molt suaus i lluents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada