ESTRUCTURES FAMOSES: GOLDEN GATE BRIDGE
per Laura Rodríguez i Marc Pascual
Golden Gate. Font Wikipedia |
1. Introducció
En aquest treball parlarem del context històric, de les propietats, dels esforços, de l’estabilitat i dels materials del Golden Gate Bridge.
Hem triat aquest pont pel seu gran tamany i perquè, des de petits, l’hem vist a la televisió, als llibres... Per això, teníem moltes ganes de conèixer-lo millor.
2. Context històric
El Golden Gate Bridge és un pont que es troba a la badia de San Francisco (Califòrnia), sobre el riu del mateix nom. Es va iniciar la seva construcció al 1933 i es va finalitzar el 27 de maig de l’any 1937. La seva longitud és de 2.737 km i té una alçaria de 227 m i és el més llarg del món.
Va ser dissenyat, construït i finançat per l’entitat oficial de la Legislatura de Califòrnia. Es va construir perquè el trànsit d’aquesta regió es va multiplicar per set cap als anys 30 i i era necessari establir noves vies de comunicació per distribuir el gran nombre de vehicles que hi circulaven i evitar així el col·lapse que es produïa a la xarxa de ferris cada dia.
Els seus dissenyadors van ser Joseph Strauss, Irving Morrow i Charles Alton Ellis, tres arquitectes californians.
3. Materials
Els seus fonaments, no obstant, són de formigó armat ja que han de ser molt resistent per suportar la immensa estructura que té el que és el pont més llarg del món.
Els inconvenients de l’ús de l’acer són la corrosió i l’oxidació, per la qual cosa ha de ser tractat amb pintures especials.
Els avantatges del material són la facilitat per ser soldat, la conductivitat elèctrica i que una pujada de temperatura en un element d’acer provoca un augment en la longitud del mateix (coeficient de dilatació).
4. Propietats estructurals
És resistent perquè pot suportar esforços sense deformar-se excessivament ni trencar-se.
És dur perquè té la capacitat d’oposar-se a ser penetrat, ratllat o tallat.
En part ha de tenir la capacitat de recuperar la seva forma original després d’haver estat deformat per un esforç, és a dir, ha de ser elàstic ja que ha de poder suportar sense perills qualsevol tipus d’agent meteorològic, com ara, el vent.
Com tota estructura, ha de suportar tres tipus d’esforços: el seu propi pes, el pes dels seus usuaris (persones, cotxes, animals..) i els agents meteorològics.
Un dels agents meteorològics més perillosos és el vent, ja que pot afectar al pont creant un efecte físic anomenat ressonància. Aquesta es produeix quan un cos que es capaç de vibrar, és sotmès a l’acció d’una força periòdica. Si la freqüència de vibració coincideix amb la del vent, llavors, l'amplitud de l'oscil·lació creix d'una manera important. El pont de Tacoma Narrows de Washinghton, un pont penjant de 1646 metres, al 1940, va patir un accident a causa de la ressonància (aspecte no considerat en la seva construcció). Afortunadament, els enginyers del Golden Gate van tenir en compte aquest factor.
5. Esforços
Els tirants d’aquesta estructura estan sotmesos a esforços de tracció ja que estan suportant el propi pes del pont i la tensió que exerceixen sobre el suport fa que es clavi a terra donant estabilitat al pont, tal i com passa amb els vents de les tendes de campanya que l'ancoren a terra.
Els fonaments estan sotmesos a esforços de compressió i han de ser molt resistents perquè l’estructura no s’ensorri. La part del pont per on circularan cotxes entre d’altres haurà de suportar esforços de flexió.
Els diferents tipus d'esforços |
Els vents d'una tenda ancoren la tenda a terra a l'igual que els cables del pont |
6. Estabilitat
El pont no pot bolcar o caure amb facilitat ja que podria ser la causa de mort de moltes persones. Per tant, l’estructura està fixada per fonaments, claus i cargols, també incrementar la massa de la base, augmentar la superfície de suport, l’ús de tirants i la baixada del centre de gravetat ajuden augmentar l’estabilitat del Golden Gate Bridge.
tirants d’acer: augmenten la resistència i l’estabilitat de l’estructura. Estan sotmesos a tracció. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada